ör skolor & Förskolor
Vill er skola ge era elever bättre förutsättningar till att leva sockersmart och samtidigt ha kul? Om ja, fortsätt läs nedan!
Hur går det till?
Vår plattform riktar sig till förskolan och skolan där vi träffar pedagoger i fyra etapper. Vi avslutar med att träffa eleverna i en kick-off för att tillsammans dansa igång Fredagsfys Sverige.
Etapp 1 - 3 är under ett och samma tillfälle, detta tar ca 3-4h.
Etapp 4 blir ett separat tillfälle några veckor senare.
Etapp 1
Sockerskolan
En inspirerande kurs där pedagogerna kort får veta hur tillsatt sockerpåverkar våra kroppar, vilka effekterna kan bli vid långvarig överkonsumtion, hur energibalansen påverkas och hur man kan påverka själv. Vi tittar praktiskt på hur man kan läsa en innehållsförteckning, hur det ser ut i en del välkända livsmedel/produkter, vad man kan tänka på för att underlätta i vardagen och hur man kan göra de kloka valen. Vi pratar också om sötningsmedel. Kursen bygger på WHO ́s uppsatta mål och forskning.
Etapp 2
Inspirationskursen
Denna etapp ger pedagogerna verktyg till att bygga en mer sockersmart skola
där bättre alternativ står i fokus och inspiration som de enkelt kan föra vidare till eleverna
Ett sockersmart fikabord: Här dukar vi upp våra maskiner och ett magnifikt färgglatt bord fullt av frukt, grönsaker och bär. Tillsammans med pedagogerna skapar vi ett sockersmart fikabord som vi avslutar med att avsmaka gemensamt. Här får deltagarna själva plocka fram sin kreativitet genom att snitta grönsaksstavar, skapa vackra fruktspett och fruktfat, baka sockersmarta chokladbollar och tillverka yoghurtmums, smoothies, gröna drinkar, grönsaksröror mm. Den här delen i kursen ger många handfasta verktyg att använda i framtiden. Vi uppmuntrar till att tänka mer sockersmart fika vid fredagsmys, öppna hus, högtider, föräldramöten eller andra firanden i framtiden.
Etapp 3
Inspiration och tips kring fysiska aktivitet och rörelse.
Fredagsfys (+ varjedag-fys): Vi inspirerar och ger handfasta tips om hur skolan kan bygga enkla hinderbanor, anordna skattjakter, tipsrundor, parkour, femkamper, turneringar, gamla traditionella och nya lekar, samarbetsövningar etc. Vi visar små enkla klassrum/paus-övningar. Utrymmet behöver inte alltid vara stort och innebära stora gröna ytor eller stora skolgårdar, med ett klassrum och kapprum kan man komma långt. Vi lämnar utrymme för pedagogerna att samtala med varandra om sina egna tankar kring skolans framtida Fredagsfys Sverige, tankar om vad som kan fungera på just sin skola. Vi
inspirerar till att plocka fram sina egna intressen och släppa fram varandra, i princip alla besitter någon rörelsepassion, utnyttja den! Genom att låta eleverna få vara en del av planeringen så tror vi att det blir mer hållbart. Vi är övertygade om att känslan av medverkan och ansvar = bättre resultat.
Vi uppmuntrar också till att bryta lektionen med små korta och rörliga mikropauser då forskningen visar att 2 minuters rörelse påverkar hjärnan mycket positivt.
Etapp 4
Kick-Off
Skoldansen: Den unika dansen som vi har med oss till varje skola då vi som sista etapp kommer ut för att kicka igång samtliga pedagoger och barn i förskolan/skolan i nätverket. En dans där vi sätter ihop koreografin med utvald önskad låt. Dansen blir skolans egna dans att använda om och om igen vid olika tillfällen, exempelvis vid fredagsfysen, i klassrummet som pausövning, till sommaravslutningen eller vid andra gemensamma tillfällen. Dansen har visat sig ge en härlig teamkänsla över hela enheten och en dans som kan plockas fram när som helst och nästan var som helst. Dansen introducerar vi för pedagoger och elever, en pedagog filmar så att stegen finns kvar. Om skolan ligger långt bort och det blir för tidskrävande kan vi också skicka över dansen på film så att skolan själv kickar igång fredagsfysen och lär ut dansen till eleverna och övriga pedagoger.